Havnivåstigning og flom på Øysand
Dette er en del av studentprosjektet Øysand friluftsområde. Man kan si at dette prosjektet er tenkt å ha en klimaeffekt med tanke på å legge til rette for at flere benytter sykkel og benytter omgivelsene rundt seg i stedet for å reise langt med fly og bil. Har samlet litt om industri på Øysand her:
Industri på Øysand – www.konstruksjon.com
Man kommer likevel ikke unna at klimautfordringene er der og vil påvirke oss i årene som kommer og Øysand er et område som åpenbart er utsatt i så henseende. Det er en aktuell studentoppgave å se på konsekvens og tiltak på dette.
Vet ikke om det er verre enn før men et oppslag i media er dette:Storflo vasker vekk sand på Øysand – Trønderbladet (tronderbladet.no)
I 1940 var det storflom som tok med seg brua over elva på Støren blant annet. Bilder fra dette finnes på digitalt museum: DigitaltMuseum – Udduvoll. Er elva mer regulert i dag slik at man her mer kontroll?
Det er gjort flomberegninger her:
Microsoft Word – Flomberegning Gaulavassdraget.doc (nve.no)
Innslag fra NRK:
Flommen la igjen skrot på stranda – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio
Øysand ligger lavt i terrenget. Det kan derfor være grunn til å se på konsekvensene for dette og evt. når og på hvilken måte det er naturlig å foreta tiltak. Ved stormflo anslås det at havet vil stige med 2.35 meter i et 200 års perspektiv.
Det kan leses mer om havromsstigning i Melhus, Skaun og Trondheim kommune her: Hvordan blir klimaet på Melhus – NRK
Havet stiger pga. av isen ved polene smelter.
Hvorfor stiger ikke havet like mye over alt? (uib.no)
Isdrifting et stadig større problem – Gaula: